Allmän utbildning om ställningar - Säkra lyft

Kursen erbjuds till företagsförlagda gruppbokningar för komvuxelever och övriga yrkesarbetare (yrken som inte har ställning som sin huvudsyssla), som bygger eller leder ställningar i sitt arbete. Den uppfyller Arbetsmiljöverkets krav på Allmän utbildning om ställningar. Godkänt resultat i kursen ger dig rätten och att bygga eller leda ställningsbygge som är upp till nio meter (fyra bomlagshöjder) och helt följer en generell monteringsinstruktion. 

Kursen ger även behörighet för lastkopplare och signalman i enlighet med kunskapskraven i AFS 2006:6 Användning av lyftanordningar och lyftredskap.

Kursen ger grundläggande kunskaper i ställningsbyggnad och säkra lyft, för utökad behörighet för högre eller mer komplicerade ställningar kan den byggas på med Yrkesdel 2 & 3 (Särskild utbildning om ställningar).

Vid godkänt resultat utfärdas STIBs utbildningsbevis.

Utbildningsbevis Yrkesdel 1

Övriga yrkesarbetare är exempelvis målare, snickare, murare, plåtslagare och så vidare. Kursen är identisk med den i Lärlingsutbildningen, men leder inte till ett yrkesbevis som ställningsbyggare. Utan yrkesbevis som ställningsbyggare har du inte rätt att själv handleda en lärling.

Kursen är indelad i självstudier som läses på Ställningsakademin, STIBs utbildningsplattform och handledda studier tillsammans med praktiska moment. Bokning av handledda studier tillsammans med praktiska moment sker i samråd vid bokning. 

Kursen genomförs i samarbete med PCR Hälsa & säkerhet, som ombesörjer handledda studier, praktiska moment och slutexamen.

Ämnesområden som avhandlas i kursplanen är:

 • Ställningstyper
 • Ställningskunskap
 • Ställningsföreskrifter
 • Säkra lyft 
 • Monteringsinstruktioner
 • Arbetsmiljö och säkerhet
 • Maskiner och verktyg
 • Förankring och provdragning

I kursavgiften ingår inloggningsuppgifter till Yrkesdel 1 (allmän utbildning om ställningar) på Ställningsakademin (STIBs utbildningsplattform) samt handledda studier tillsammans med praktiska moment omfattande 6 timmar.

Här är en film om hur den anställda loggar in på Ställningsakademin.

Priser:

Kursavgiften är 3 750 kr/deltagare exkl. moms.

Minsta antal för gruppbokning är fem deltagare.

Vid fler än fem deltagare pris enligt offert, förfrågan skickas till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Innan du skickar in anmälan måste eleven godkänna att uppgifterna sparas enligt PUL (personuppgiftslagen). Information om STIBs hantering av uppgifter hittar du här.

OBS! Rätt e-postadresser måste anges i anmälan för att skapa fungerande konton! Viktigt om e-postadresserna:

 • De måste vara rättstavade
 • En individuell e-postadress för varje person
 • Kursdeltagarnas e-postadresser måste vara deras egna

Anmälan är bindande.