Superhjälmen har nått ställningsbranschen

superhjalmen2I somras lanserades bygghjälmen som reducerar kraften vid sneda islag bättre än traditionella hjälmar. Hemligheten vilar på en uppfinning som heter MIPS, vilken kan minska risken för skador i hjärnan. Hyrex var först i ställningsbranschen med de nya hjälmarna.

MIPS grundar sig på över 20 år av forskning på Karolinska och KTH och är en insats i hjälmen, ett glidskikt, som gör att huvudet kan rotera vid ett snett tillslag. På så sätt omfördelas energin och risken för hjärnskador reduceras. Traditionella hjälmar är främst konstruerade för kraften i raka islag, vilket sällan inträffar i verkligheten.

Traditionella bygghjälmar är främst konstruerade för raka islag

MIPS* har funnits länge och redan sålts i många miljoner exemplar världen över, men främst inom sport. Vägen till byggbranschen började med hörselskydd som tagits fram av ett företag som heter Guardio.

*MIPS står för Multi-Directional Impact Protection System.

nawar

 – Eftersom våra hörselskydd är unika på det sättet att kåporna kan användas både till en hjälm och till en vanlig bygel ville vi självklart kunna erbjuda en hjälm också, säger Nawar Toma, grundare av Guardio.

De undersökte hjälmar inom diverse områden och upptäckte att i de flesta tester använde sig vinnarna av MIPS. Nawar tog kontakt med MIPS och berättade att de var på väg att ta fram en hjälm inom bygg. Det visade sig vara rätt i tiden då MIPS redan forskat ett år på möjligheten att ta fram en hjälm inom industrin. Vid det här laget hade Guardio kommit långt med hur hjälmen skulle utformas till det yttre, och ett samarbete mellan företagen inleddes. superhjalmen3

Hjälmens yttre design är utformad efter intervjuer med slutanvändarna, vad som är viktigt för dem. Den är lätt, välventilerad, ingen ”keps” som skymmer sikten när man tittar uppåt, behagliga spännen och man använder material i hjälmen som är dyrare men bekvämare.

– Är hjälmen tung och obekväm så kommer folk inte att vilja ha den. Då spelar det ingen roll hur säker den är. Det är mycket komforttänk i både design och materialval, säger Nawar.

 

För att mäta effekten av MIPS i hjälmarna använder man exakt samma modell med och utan MIPS, och testar olika islagsvinklar.

Den nya bygghjälmen som kan ta upp flera islagsvinklar

 superhjalmen4

- Testerna har visat att man får uppemot 30 procents lägre påverkan på hjärnan med MIPS, vilket kan vara skillnaden mellan liv och död, menar Nawar Toma.

 mattiasAv en slump träffades Mattias Eidelbrekt, som jobbar inom försäljning på MIPS och Tommy Berglund, vd för Hyrex, på en resa.

– Vi träffades på ett flyg från Los Angeles i somras och kom att prata om segling som är ett gemensamt intresse. Sedan kom vi in på vad vi yrkesmässigt hade gemensamt. Tommy har Hyrex och jag har jobbat på MIPS i tio år, säger Mattias.

Tommy blev intresserad av MIPS och Mattias berättade att det nu också fanns inom bygg genom deras nyligen startade samarbete med Guardio. Han sammanförde de två och ett par telefonsamtal senare hade Tommy lagt en beställning på hjälmar till hela firman, i en mängd olika färger.

superhjalmen5

– De kommer delas in efter vilken grad som ställningsbyggare man har. Montör, förstemontör eller teamleader, säger Tommy.

Hörselskydd med aktiv brusreducering minskar trötthet

Hörselskydden lanserar Guardio i januari och de har både passiv och aktiv brusreducering. För en ställningsbyggare tänker man främst på impulsljud, att det bara smäller till, och då är det passiv brusreducering som skyddar. Något som många hörselskydd på marknaden har.

Men det är också viktigt att skydda sig mot monotona ljud i bakgrunden, och mot det skyddar den aktiva brusreduceringen, berättar Nawar Toma. Det är ljud som nöter på hörseln och skapar trötthet, vilket i sin tur ökar risken för olyckor.

superhjalmen

 

– Genom att skydda hörseln både mot smällarna och det nötande ljudet, så bör det kunna reducera även andra olyckor, genom att man är mer alert och mindre trött i huvudet, säger Nawar. 

Text: Daniel Pernikliski Bilder: Daniel Pernikliski, MIPS samt Guardio