Därför valde Kristoffer ställning

bli ställningsbyggare2Variation i jobbet och nära hem till familjen. Det fick Kristoffer att starta eget tillsammans med sin bror.

Nu är dagarna fyllda både av att bygga ställning och sitta på en kontorsstol.

 

Man kan säga att det är tack vare älgjakten som du kom in i branschen. Berätta!

En barndomskompis till pappa var uppe hos oss för att han behövde ammunition till jakten. Brorsan hade timvikariat på äldreomsorgen men ville helst ha ett heltidsjobb. Så frågade grannen om han ville hänga med och bygga ställningar nån dag. Och sen blev han fast.

När jag hade muckat från lumpen så behövde de folk på brorsans jobb, och jag hade ju ingenting annat att göra. Så jag började där och är glad för det. Jag tycker det här är det bästa jobb som finns.

Vad är det du gillar så mycket med ställningsyrket?

Det är skönt att få vara runt mycket, till olika ställen. Och man får se resultat. Du ser ju vad du har gjort på en dag. Så tycker jag att det är ett väldigt privilegium att få vara ute och jobba.


Och det här med att ha egen firma. Vad är det bästa med det?

Vi startade för sex år sedan, jag och min bror. Det var bara en chansning vi gjorde. Vi visste ju inte hur det skulle gå, men vi ville komma närmare hem och vara hos familjen mer. Vi hade så mycket restid. Det bästa är nog att vi själva kan påverka, det är ju vi som bestämmer. Och nu har vi jobb hemma så det räcker. Det är nån gång bara som vi har varit på vift.

Vad brukar uppdragen handla om?

Allt från villor till större bostadshus. Vi bygger formställningar också, för att staga upp betong, vid broar till exempel. Allra roligast är väderskyddstak. Det är lite mer avancerat och man får större utmaningar. Det blir mycket ritningar att följa. Så gäller det att bygga så att det står kvar där. Man får använda hjärnan mer.

Vad menar din bror med att du bygger till 120%?

Det blir ju väldigt långa dagar och det är tufft att få ihop allt. Kontoret får man ta på helger och kvällar. Men min sambo skulle nog säga att jag jobbar mer än 120%. Det blir nog 50-60 timmar i veckan. Det blir många dagar man funderar vad man håller på med.

Vad tar du tiden ifrån?

Det blir familjen och min fritid. Eftersom familjen prioriteras högst är det min egen fritid jag har väldigt lite av. Jag tycker om att umgås med mina barn, cykla mountainbike och brygga öl. Jag har fått till ett litet bryggeri hemma i matkällaren.

När känns jobbet som tyngst?

Jag tycker det är jobbigt när det är väldigt blött och kallt, men det är bara att gå ut och köra på och veta att man har en varm dusch när man kommer hem.

Om du inte skulle jobba med ställningar, vad skulle du då göra?

När jag gick på gymnasiet tänkte jag att jag skulle bli lärare, gå i fars fotspår. Men det fick jag inte för honom. Han sa att det var så dåliga framtidsutsikter, dålig lön och mycket slit. Men jag tycker det är kul med historia.

Vilket är det bästa tipset du har som chef över anställda för att få till en bra stämning på jobbet?

Det kanske inte är nån som tycker om mig, det vet jag ju inte. Men i och med att vi är ute och jobbar hela tiden jag och brorsan så pratar vi med de anställda och lär känna varandra. VI försöker ha en firmafest i alla fall en gång i halvåret. Då försöker vi prata om annat än jobbet. Jag tycker nog att jag känner det flesta även på andra plan.