Vad är en ställningsbyggare?

Ställningsbyggare är en yrkesgrupp som kanske främst arbetar med byggprojekt, men det finns andra områden där ställninsgbyggare också behövs, t ex anläggningsprojekt och industri. 

Vad gör en ställningsbyggare?

En ställningsbyggare bygger och monterar byggnadsställningar som används när nya hus byggs eller gamla hus och fasader renoveras. Ställningsbyggarna bygger hela ställningar från grunden med stålrör och träplank eller monterar ihop färdiga ställningssystem.

När byggnadsställningen är färdig kan de som skall göra andra arbeten på byggarbetsplasten använda den för att kunna utföra arbeten högt upp. Det kan vara någon som skall byta fönster på ett höghus eller någon som skall mura upp en tegelfasad som behöver ställningen att stå på.

När byggnadsarbetena är klara och kontrollerade av en besiktningsman kommer ställningsbyggarna tillbaka och monterar ner byggnadsställningen igen.

Vem kan bli ställningsbyggare?

Moderna ställningsbyggare har hjälpmedel för tunga lyft därför passar yrket idag de flesta - både tjejer och killar. Det viktiga är att ha rätt inställning och attityd. Allt annat går att träna upp.

  • Vill du ha ett spännande yrke med möjlighet att utvecklas?
  • Vill du ha ett varierande arbete där du dagligen möter nya utmaningar och lär dig nya saker?
  • Vill du ha ett arbete där du får uppleva bra kamratskap och teamwork?
  • Vill du ha ett fysiskt arbete där du bygger upp styrka och smidighet?
  • Vill du arbeta ute i friska luften?
  • Vill du ha ett arbete där du ofta får besöka nya platser?
  • Är du samarbetsvillig, beredd att ta ansvar för din egen och andras säkerhet?
  • Är du beredd att hugga i när det behövs?
  • Vill du ha ett kvalificerat arbete utan att behöva sitta i skolbänken för att lära dig yrket?

Om du svarat ja på frågorna ovan så kanske du skulle trivas som ställningsbyggare.

Varför är ställningsbyggare så viktiga?

Många andra yrkesgrupper är beroende av ställningsbyggare för att de skall komma åt och kunna utföra sina arbeten. Det är en viktig uppgift att bygga ställningar och arbetsplattformar som fungerar bra och säkert för de som skall använda dem.

Många arbeten inom industrin och på byggarbetaplatser hade inte kunnat utföras effektivt eller säkert om det inte funnits duktiga ställningsbyggare. En ställningsbyggare har därför stort ansvar och måste ha säkerhetstänk i arbetet.

Yrkesfilm

 

Hur blir jag ställningsbyggare?

Du kan t ex söka arbete som företagslärling hos något av STIBs Medlemsföretag.

Lärlingsutbildningen består av praktiskt arbete som lärling och under kvalificerad handledning. Parallellt genomförs teoretiska kurser. Läs mer: Lärlingsprocessen

 

Sök ställningsföretag