Bli ställningsbyggare

  • Vill du ha ett spännande yrke med möjlighet att utvecklas?
  • Vill du ha ett varierande arbete där du dagligen möter nya utmaningar och lr dig nya saker?
  • Vill du ha ett arbete där du får uppleva bra kamratskap och teamwork?
  • Vill du ha ett hälsosamt arbete där du får röra dig mycket?
  • Vill du ha ett arbete där du ofta får besöka nya platser?
  • Är du ansvarfull och tycker om att hugga i när det behövs?
  • Vill du ha ett kvalificerat arbete utan att behöva sitta i skolbänken?

Om du svarat ja på frågorna ovan så kanske du skulle trivas som ställningsbyggare.

Vad är en ställningsbyggare?

Ställningsbyggare är en yrkesgrupp som kanske främst arbetar med byggprojekt, men det finns andra områden där ställninsgbyggare också behövs. Många andra arbetsgrupper är beroende av ställningsbyggare för att de skall kuna utföra sina arbeten.

Varför är ställningsbyggare så viktiga?

Det är en viktig uppgift att bygga ställningar och arbetsplattformar som fungerar bra och säkert för de som skall använda dem i sin arbeten. Många arbeten inom industrin och på byggarbetaplatser hade inte kunnat utföras effektivt eller säkert om det inte funnits duktiga ställningsbyggare som kan montera ställningar år dem. En ställningsbyggare har alltså ett stort ansvar och måste ha säkerhetstänk i arbetet.

Vad gör en ställningsbyggare?

En ställningsbyggare bygger och monterar byggnadsställningar som används när nya hus byggs eller gamla hus och fasader renoveras. Ställningsbyggarna bygger hela ställningar från grunden med stålrör och träplank eller monterar ihop färdiga ställningssystem.

När byggnadsställningen är färdig kan de som skall göra andra arbeten på byggarbetsplasten använda den för att kunna utföra arbeten högt upp. Det kan vara någon som skall byta fönster på ett höghus eller någon som skall mura upp en tegelfasad som behöver ställningen att stå på.

När byggnadsarbetena är klara och kontrollerade av en besiktningsman kommer ställningsbyggarna tillbaka och monterar ner byggnadsställningen igen.

Hur blir jag ställningsbyggare?

Du kan söka arbete som företagslärling genom att kontakta ett eller flera ställninsgföretag och fråga om de kan ta emot dig som lärling.

Här kan du hitta ställningsföretag när dig: Medlemsföretag i STIB

Om du får en lärlingsplats på ett företag så registerra de dig som lärling och anmäler dig till en distansutbildning där du får de kunskaper som du inte lär dig direkt i arbetet som lärling. Du får också en handledare på företaget som vägleder dig i arbetet under din lärlingstid. Du är dock själv ansvarig för att genomföra distansutbildningen de kunskapsmoment som ingår för att få yrkesbevis som färdig ställningsbyggare.

Därför valde jag ställning

yrkesporträtt fredrik 2018I den skånska släkten Lundström har man byggt ställningar i generationer. En av dem, 33-åriga Fredrik, trivs som allra bäst när kunskaperna sätts på prov.

Kvitto på att han kan sin sak har han fått när det egna företaget växer.

Läs mer...

Därför valde jag ställning

bli ställningsbyggare2

Variation i jobbet och nära hem till familjen. Det fick Kristoffer Dahl att starta eget tillsammans med sin bror. Nu är dagarna fyllda både av att bygga ställning och sitta på en kontorsstol.

Läs mer...

 

Hitta din lokala ställningsbyggare